Хрупкав и здравословен картофен чипс с Air Fryer

Хрупкав и здравословен картофен чипс

Общо време на готвене за 6 порции картофен чипс

Подготовка – 20 мин.
Накисване и готвене – 15 мин./кошница

Тази рецепта за картофен чипс е лесна за приготвяне и перфектна добавка за всяка маса, а децата го обожават. Защо да не е и здравословен?

Съставки

3-4 големи картофа
Спрей за готвене с вкус на зехтин
1/2 чаена лъжичка морска сол
Нарязан пресен магданоз, по желание

Хрупкав и здравословен картофен чипс

Начин на приготвяне

Загрейте фритюрника с горещ въздух на максимум (от 200 до 360°C, според модела). С помощта на мандолина или белачка за зеленчуци нарежете картофите на много тънки филийки. Прехвърлете в голяма купа. Добавете достатъчно ледена вода, за да покрие. Накиснете за 15 минути и изплакнете. Добавете още ледена вода и накиснете още 15 минути. Излейте водата от картофите и поставете върху кърпа и подсушете. Напръскайте или намажете леко картофите с мазнина (олио). Поръсете със сол. На партиди поставете картофените резени в един слой върху намазнената кошница на фритюрника. Гответе до хрупкав и златисто кафяв цвят, 15-17 минути, като разбърквате и обръщате на всеки 5-7 минути. По желание се поръсва с магданоз. Вашият картофен чипс е готов!

Защо накисвате картофите във вода преди пържене?

Накисването на картофи преди пържене извлича естественото нишесте в картофите и им придава страхотна хрупкавост. Освен това помага да се предотврати залепването им един за друг в кошницата.

Защо чипсът ми за Air Fryer е намокрен?

Ако чипсът ви за Air Fryer е намокрен, хвърлете го обратно във фритюрника, за да се сготви още малко. Тъй като температурите във фритюрниците с горещ въздух варират, времето за готвене също варира. Ето защо нашите рецепти за фритюрник имат широк диапазон от време. Може да се наложи да готвите чипса си малко по-дълго от предложеното. Започнете да проверявате храната често и проверете отново малко по-късно, ако не е направено.

По рецепта на tasteofhome.com

Вашият коментар