Как да почистим правилно нашата домашна еспресо кафемашина с оцет

Как да почистим правилно нашата домашна еспресо кафемашина с оцет

Няма по-приятно нещо от миризмата на прясно приготвено еспресо кафе сутрин.

Това прави вашата домашна кафемашина един от най-употребяваните уреди вкъщи. Но като всеки уред за дома и тя се нуждае от поддръжка. Твърдата вода е доста често срещано явление в нашите домове. Калцият и други минерали могат да залепнат в вътрешността на малките тръбички. Премахването на котлен камък ще осигури добро приготвяне и добре работеща кафемашина. Почистването на вътрешните части ще премахне отлаганията от твърда вода или натрупванията от масла и утайка.

Стъпки за почистване на кафемашина

Изваждате контейнера

Виждаме колко е капацитетът му, в повечето случай около 500-600 мл. Сипвате до половината вода и до горе оцет, така че да стане съотношение вода към оцет – 50/50. Ако нямате оцет, може да използвате и изцедени лимони. Резултатът е същият. Това е най-използваният и доказан метод за почистване на домашни кафемашини.

Монтирате контейнера и включваме

Пускате кафемашината на празен цикъл, като слагате голяма чаша или купа, за да събира вече направения разтвор от вода и оцет. Следите водата в резервоара, и когато достигне половината изключвате машината.

Оставяте кафемашината изключена

Машината трябва да се накисне за около час-два, за да може хубаво да се почистят вътрешните части и мъркучи от утайки, масла и други боклуци. След като измине нужното време включете отново машината да загрее.

Пуснете 2-3 празни цикъла с чиста вода

Изпразнете кафемашината от разтвора, с който почиствахме. Напълнете я отново с чиста вода и пуснете 2-3 пълни цикъла, за да може остатъците от оцета да се махнат.

Почистете корпуса и махащия се филтър (ако има)

Ако имате махащ се филтър – може лесно и бързо да го почистите със сапунена вода, за да сте сигурни, че е на 100% дезинфекциран. Това е! Вече може да се наслаждавате на ароматно кафе и перфектен пухкав каймак, а кафемашината ви ще работи като нова. Още по-подробна информация може да видите тук.

Вашият коментар